Over Omgangshuis Noord Holland

In 2005 hadden de initiatiefnemers van het Omgangshuis een paar kinderopvangcentra in de Zaanstreek onder de naam : Stg. Wijdewereld in beheer.

Op een bepaald moment vertelde een vriend met echtscheidingsproblemen dat hij zijn kind niet mocht zien van zijn ex. Hierop werd toen geopperd om zijn kind door zijn ex in het weekend bij een van de kinderopvangcentra te brengen (neutraal terrein) en waar hij zijn kind kon zien en daar ter plekke kon praten en spelletjes mee doen die daar ruim voorhanden waren. Dit alles onder toezicht van een pedagogisch geschoolde kracht, gedurende 1 tot 2 uur.

Dit werd vanaf dag een omarmd en werkte uit als een olievlek. De aanvragen kwamen van heinde en ver, zelfs van een vader woonachtig in Parijs.

De initiators hebben uit eigen middelen het Omgangshuis financieel ondersteund.

In 2007 is het Omgangshuis als zelfstandige stichting verder gegaan. Dit was vanaf dag een niet makkelijk. De werkzaamheden hadden geen zorgcode of zorgindicatie en vielen dus niet onder een of andere vergoedingsregeling. De ouders moesten dus zelf de diensten van het Omgangshuis betalen.
Dit is heel lang goed gegaan, totdat reguliere zorgorganisaties meenden dat zij ook dezelfde diensten konden aanbieden. De diensten van de reguliere grote bedrijven waren voor de cliënten wel gratis. Dit leidde bij het Omgangshuis tot het vertrek van minder draagkrachtige cliënten, maar uiteindelijk niet voor tot een oplossing van hun probleem.

De werkzaamheden van het Omgangshuis zijn van hoge kwaliteit, maar doordat de organisatie kleinschalig is ingericht, kan ze en snel en veel goedkoper haar diensten leveren dan organisaties met meerdere managementlagen. 

Sinds 2018 kent het Omgangshuis dezelfde vergoedingsregeling voor haar diensten als de andere organisaties.