Afsluiting Beatrixbrug Zaandam

(07 december 2019)

De Beatrixbrug in Zaandam gaat vanaf zaterdag 11 januari 2020 dicht. De naastgelegen Wilhelminabrug is al dicht. Door het sluiten van beide bruggen is de Wilhelminasluis (waar beide bruggen onderdeel van uitmaken) afgesloten voor het wegverkeer.

De provincie Noord-Holland vernieuwt het sluizencomplex omdat deze niet meer voldoet aan de afmetingen van de scheepvaart en in een slechte staat verkeert. Tijdens de afsluiting wordt al het verkeer omgeleid. (Brom)fietsers, voetgangers en minder validen kunnen gebruik maken van een tijdelijke brug.

De werkzaamheden aan de Beatrixbrug duren naar verwachting tot eind juni. Dit is iets later dan aanvankelijk gepland. Dit komt doordat de betonnen constructie van de aanbrug ernstig is aangetast door water en dooizout. Ook is gebleken dat de dekking (betonlaag boven de wapening) in het verleden niet goed is aangebracht en daarom hersteld moet worden. Door deze werkzaamheden nu uit te voeren wordt voorkomen dat de brug op een later opnieuw afgesloten wordt. De herstelwerkzaamheden gelden niet voor de Wilhelminabrug. Deze opent volgens planning eind mei 2020.

Omleiding

Tijdens de afsluiting van de beide bruggen wordt al het verkeer omgeleid (zie omleidingskaarten). De omleidingen gelden voor zowel marktdagen als niet-marktdagen. We adviseren om rekening te houden met een langere reistijd.